
1-jarig bestaan van stichting Team SOLID
EEN TERUGBLIK
29/10/2019
Stichting Team SOLID bestaat vandaag officieel 1 jaar! Dit één-jarig bestaan vraagt natuurlijk om uitgebreide viering en wij grijpen deze mijlpaal aan als een moment om stil te staan bij alle vorderingen die gerealiseerd zijn sinds het begin van SOLID in 2016. Het is namelijk zo dat team SOLID al langer bestaat dan de stichting en in de jonge jaren van SOLID is er veel bereikt waar wij graag vandaag op terugblikken. Zoals beschreven in de missie van SOLID hebben wij het voornemen om iedereen en op ieder moment te kunnen voorzien van schone en hernieuwbare energie. Met onze ogen gericht op de toekomst zij wij ervan overtuigd dat metal fuels hier een belangrijke rol in kan, en gaat spelen. Team SOLID zet zich daarom elke dag in voor het leveren van een bijdrage aan het verder ontwikkelen van de verscheidende facetten die essentieel zijn voor het realiseren van metal fuels technologie en het ecosysteem. Sinds het ontstaan van team SOLID zijn er veel grote stappen gezet waar we trots op kunnen zijn. Dit hebben wij te danken aan de inspanning van de vele leden die Team SOLID heeft mogen tellen over de jaren heen. Uiteraard spreken wij op deze dag ook onze dankbaarheid uit naar alle mensen en instanties buiten Team SOLID om die over de afgelopen jaren hebben bijgedragen om SOLID het studenten team te maken dat het vandaag de dag is. Wij ervaren deze dag dan ook als een gepast moment om terug te kijken naar de afgelopen jaren en wat er al bereikt is met betrekking tot metal fuels.
2015/2016
Het concept van metal fuels als energiedrager kent zijn oorsprong in Canada. In 2015 publiceerde McGill University een wetenschappelijk onderzoek waarin metal fuels werden onderzocht als mogelijke vervanger van de huidige fossiele brandstoffen (J.M Bergthorson et al, 2015). In deze publicatie, wordt het arsenaal aan voordelen uitgelegd waarover metal fuels beschikken in vergelijking met bijvoorbeeld waterstof of fossiele brandstoffen. Met dit artikel werd de fundering gelegd van metal fuels en werd bij de juiste mensen, hier in Eindhoven, de aandacht getrokken.
2016/2017
De wetenschappelijke publicatie inspireerde Philip de Goey, professor bij de Power en Flow research group van de faculteit werktuigbouwkunde. Philip heeft zodoende drie gemotiveerde en ambitieuze studenten met elkaar verenigd met de doelstelling om in Eindhoven praktisch onderzoek te gaan doen naar het veel belovende concept van metal fuels. Deze drie studenten, zijnde Bart Ruis, Luc Brinkman en Dennis Langelaan, hadden middels hun samenwerking de eerste stap gezet in het vormgeven van team SOLID zoals wij dat vandaag de dag kennen. Deze drie studenten hadden voor het jaar 2016/2017 één doel, het creëren van een stabiele ijzervlam. Zij hebben zich in een korte tijd volledig meester weten te maken van zowel de theoretische als praktische kennis die vereist is voor het behalen van hun doelstelling, een stabiele ijzervlam. Dit ging niet zonder slag of stoot, maar na enige tijd wisten zij het klaar te spelen om hun doelstelling ruim voor tijd te behalen. In maart 2017 konden deze drie studenten onder leiding van Philip de Goey met trots hun stabiele ijzervlam presenteren.
2017/2018
Met deze prestatie werd het concept van metal fuels uit de theorie de echte wereld in gebracht en dit ging niet ongemerkt. Team SOLID wist in deze tijd de vlam aan te wakkeren onder de studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. In dit jaar groeide team SOLID uit van de drie leden die SOLID gesticht hadden, naar een groep van 15 studenten. Met het nieuwe jaar kwam wederom een nieuw doel voor SOLID: het realiseren van een installatie waarbij de opgewekte energie direct kon worden toegepast. Naast het verder ontwikkelen van de technologie was de intentie van de installatie om de potentie van metal fuels aan de wereld te laten zien. Met de geleverde inspanning en succesvolle samenwerking zijn de leden van SOLID in staat geweest om de installatie te realiseren en de opgewekte energie toe te passen in de dingen die wij allemaal dagelijks nodig hebben. Zo werd de opgewekte energie gebruikt om een ei te bakken, koffie te zetten en een lamp te laten branden. En het verbande ijzerpoeder, ook wel bekend als roest? Dat werd zorgvuldig verzameld zodat het weer gerecycled kon worden voor toekomstig hergebruik in onze installatie!
2018/2019
Aan het begin van het academisch jaar werd een persbericht gepubliceerd waarin het succes van de eerste metal fuels installatie werd beschreven. SOLID was blij verrast om te ervaren hoeveel interesse er was in het concept van metal fuels als circulaire energiedrager. Met veel trots kijken wij terug op dit moment waar er verslag werd gegeven van onze installatie door National Geographic magazine, de website van De Ingenieur en NU.nl. Met een wederom toegenomen aantal leden groeide de mogelijkheden en werd het tijd voor SOLID om zich te gaan wagen aan een nieuw uitdagend project. Zo werd SOLID wordt sinds het jaar 2018 officieel erkent door de Technische Universiteit als studenten team en voegde SOLID zich bij het Metal Power project. Dit project, geïnitieerd door Philip de Goey, was een project waarbij een consortium (bestaande uit Romico Engineering Solutions, Heat Power, EM Group, Metalot3C, Technische Universiteit Eindhoven, SOLID, Provincie Noord-Brabant, Enpuls, Uniper en Nyrstar) aan bedrijven zich ging inzetten voor het faciliteren, ontwerpen en bouwen van de eerste op metal fuels gebaseerde energiecentrale. De doelstelling van deze energiecentrale is om 100 kW aan energie te produceren en daarmee de eerste stap te zetten richting het realiseren van een industriële applicatie van metal fuels. Met deze doelstelling was er een duidelijke richting uitgestippeld, maar er moest nog veel gebeuren. Zo zochten wij nog een laatste partner waar wij deze installatie konden toepassen en presenteren. Tijdens de geslaagde partner reveal in februari presenteerde SOLID in samenwerking met het consortium deze demonstratie partner, zijnde Swinkels Family Brewery!
Heden en toekomst
Na deze kortstondige samenvatting van de geschiedenis van SOLID realiseren wij ons hoeveel wij hebben kunnen bereiken als een team in samenwerking met elkaar, het consortium, de technische universiteit en onze partners. De vraag die nu resteert, wat gaat er volgen? In aansluiting op het laatste deel van onze geschiedenis; nu is het aan ons, de huidige leden van SOLID, om het stokje op te pakken en ons te wagen aan de nieuwe uitdagingen. Naast de projecten die lopen zijn wij zeer trots om aan te kondigen dat de demonstratie van energiecentrale in 2020 zal gaan plaatsvinden! Op huidig moment werkt het consortium heel hard om het project te voltooien zodat het resultaat passend is voor een prachtig concept zoals dat van het Metal Power Project. Wanneer dit project zal zijn voltooid zal SOLID zich onverminderd blijven inzetten voor het verder ontwikkelen van metal fuels technologie en haar ecosysteem. SOLID is ambitieus en innovatief, maar we zijn ook realistisch. Voordat metal fuels volledig geïmplementeerd kan worden in de samenleving, moet er nog veel gebeuren. Zo zal er nog veel onderzoek moeten plaatsvinden om technologische verbeteringen te realiseren in combinatie met het creëren van zakelijke mogelijkheden die bijdragen aan commercialisering van de technologie. In toevoeging hieraan is het essentieel om maatschappelijke bekendheid en acceptatie te vergaren. Kortom, niet alleen de technologie heeft onze prioriteit maar ook het ecosysteem, omdat SOLID ervan overtuigd is dat dit de snelste weg is naar grootschalige implementatie. Dit klinkt als een uitdaging, en dat is het ook. Gelukkig staan wij niet alleen. Naast de extreem gemotiveerde studenten die SOLID nu telt en heeft gekend, is er ondertussen een flink netwerk van bedrijven en enthousiasten opgebouwd die samen met ons geloven in de potentie van metal fuels.
Wij hebben het brandende verlangen om van metal fuels een succes te maken.
Ga jij met ons de uitdaging aan?!
“Direct combustion of recyclable metal fuels for zero-carbon heat and power”, J.M. Bergthorson et al, Applied Energy, 15 December 2015. doi: 10.1016/j.apenergy.2015.09.037